ВходРеклама

Имоти

Под наем - Варна - Бриз
Цена за наем : 100 лв.
Площ : 29 m?

Детайли
Под наем - Варна - Левски
Цена за наем : 45 лв.
Площ : 13 m?

Детайли
ПРОДАВАМ Гараж - тухлен
Детайли
Цена за продажба : 16 180 лв.
Площ : 20 m?

Детайли
Нов гараж
Детайли
Цена за продажба : 15 600 лв.
Площ : 20 m?

Детайли
Варна - Виница
Детайли
Цена за продажба : 11 000 лв.
Площ : 19 m?

Детайли
Варна - Колхозен пазар
Детайли
Цена за продажба : 25 300 лв.
Площ : 20 m?

Детайли
Подземен гараж - Варна - Електрон
Детайли
Цена за продажба : 5 400 лв.
Площ : 34 m?

Детайли
Garaj-BG.com Ревю От Божил Климентов, CEO в REPR Рейтинг: 4.5 от 5. "Наистина един от най-добрите сайтове за продажба и отдаване под наем на гаражи и паркоместа, които съм виждал!"

Партьори

Вижте още

Част първа - КАТ ви спира за проверка
Вторник, 31 Януари 2012 10:10

Проверка от КАТ

Как трябва да спрат управлявания от Вас автомобил? Как трябва да изглеждат полицаите от КАТ, за да сте сигурни, че наистина са служители на МВР? Могат ли да Ви спрат от засада? Ако знаете предварително отговорите на тези въпроси, можете да избегнете сериозни проблеми за себе си, както и да попречите на някои служители на КАТ да превишат властта си. Нещо повече - ще предовратите опитите на лица, предрешени като полицаи, да посегнат върху Вас и имуществото Ви.

Служителите на КАТ задължително изпълняват службата си в униформа. Ето защо не спирайте или ако вече сте спрели - не изпълнявайте каквито и да било разпореждания на лица, които не са облечени в полицейска униформа или униформа на КАТ.
Палката или надписът "Полиция" или "Пътна полиция" върху автомобила им сами по себе си не са достатъчни, за да идентифицират този, който ви спира, като служител на КАТ.

ВНИМАНИЕ!!!


Държавните служители - офицери и сержанти от "Пътна полиция", носят специална зимна униформа (от 1 Октомври до 30 Април) и специална лятна униформа (от 1 Май до 30 Септември). те задължително включват на видно място нашивки с надпис "пътна полиция", както и светлоотразителни елементи.
Противодъждовната мушама за "Пътна полиция" е жълта, с надпис на гърба "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ", а на лявата предница - "TRAFIC POLICE". Надписите са светлоотразителни.


В повечето случаи идентификацията на служителя, който ви спира за проверка, не е проблем. Но трябва да бъдете особено внимателни към външните белзи на неговата униформа и на автомобила му, ако ви спре нощем, в мрачно или мъгливо време.

След като се уверите, че е служител на КАТ, който изпълнява редовната си служба, запомнете и анализирайте ситуацията, при която ви спира. Ето какви задължения, изисквания и ограничения поставя законът пред служителите на КАТ:

  • Те са длъжни при проверка да се обозначат ясно, каво осигурят необходимата видимост.

Това означава, че не могат да ви спират "от засада". Неправомерно е да маскират себе си или превозното средство, да застават непосредствено след завой, зад дърво, зад храсти, навътре в крайпътния банкет или по какъвто и да е друг начин да ограничават видимостта ви като водач към контролния пост.

Нямат право да въвеждат елемента изненада. Независимо от тази забрана, нерядко служители на КАТ устройват контролни постове така, че да изненадат водачите.
Ще помогнете на себе си и ще си осигурите сериозна защитна теза, ако запомните добре къде точно се е намирал контролният пост и ако направите възражение за липса на видимост към служебните лица, които ви проверяват.

  • Когато спира вашия автомобил за проверка, служителят на КАТ трябва да подаде сигнал със стоп-палка. Законът допуска възможност сигналът да бъде подаден и с ръка, а през нощта - с описваща полукръг червена светлина.
  • След като ви спре и колата ви вече е в покой, полицейският служител трябва да ви се представи. Обикновено той си казва имената и званието. Законът обаче предвижда и други форми на идентификация. Те са важни, ако сте се усъмнили, че ви е спрял служител на МВР, или ако по някаква причина желаете да подадете оплакване срещу действията му.

Пътният полицай, който ви е спрял, се легитимира, като показва полицейски знак или служебна карта.

За разлика от знаците и картите на други проверяващи органи и ведомства, образци от които могат да бъдат видени в Интернет или на други достъпни места, тези на служителите на КАТ не са публикувани. Достъпът до тях става само с предварително подадена молба до ДНСП - да ви се предостави копие от образец на служебна карта.
ВНИМАНИЕ!!!


Служебната карта на служителя на МВР съдържа поне трите имена на притежателя Й, негова снимка, печат на учреждението, идентификационен номер, стикер за съответната година, разположен горе вдясно.


Униформата на полицая, мястото и начинът, по който ви спира, легитимацията на полицая - това са елементи от процедурата, по която се извършва проверката.

Контролните органи са длъжни да ги спазват стриктно. Тяхното неизпълнение води до дисциплинарна отговорност на служителя и до нередовност на процедурата, по която са констатирани нарушения на правилника за движение. Затова, въпреки първоначалния стрес, че са ви спрели за проверка, се постарайте да запомните повече обстоятелства и детайли от първоначалния зрителен контакт с проверяващите органи и техния автомобил до легитимацията на служител.
Имайте предвид, че още със спирането можете да се въоръжите със сериозен "арсенал" от възражения и въпроси, с които да изземете инициативата по провеждането и по-нататъшния ход на проверката.

Така че не се колебайте да поискате от контролиращия да ви представи служебната си карта и полицейския си знак. И то преди да сте дали собствените си документи за проверка. Значително ще се улесните ще предопределите атмосферата при по-нататъшния ход на проверката, ако извадите лист и химикалка и запишете данните от служебната карта на полицая. Не пестете възраженията и бележките си относно начина, по който ви е спрял. Не забравяйте, че после можете да изложите възраженията си и в писмен вид.

Едва ли ще можете веднага да сверите информацията за служителя, който ви проверява, като се обадите по телефона.
Но в интернет можете да откриете почти изчерпателна информация за:

  • това как изглеждат униформите на КАТ - http://www.mvr.bg/Guide/uniforms.htm
  • това как изглеждат старите униформи на КАТ - http://www.mvr.bg/Guide/uniforms_old.htm
  • обща справочна информация, в това число телефони за контакти с КАТ - СДВР - http://www.kat.mvr.bg/
  • информация за секторите "Пътна полиция" към Регионалните дирекции на вътрешните работи ще откриете чрез съответните Интернет сайтове на РДВР - http://www.mvr.bg/Sites/other_sites.htm

За въпроси и коментари по темата, можете да посетите нашия форум!


 
redrube.mobi tube8 uporn.icu spycamera.club